Bucharest – Dialogues by the Fireplace

Daniel Dăianu (membru Academia Română): „Ce este caracteristic pentru România este corupţia. Unde există domnia legii, oamenii merg la puşcărie!” / „UE se destramă, aceasta este realitatea”

Într-un discurs «ad hoc» ce a electrizat audienţa, susţinut luni, profesorul Daniel Dăianu, membru al Academiei Române, a vorbit despre atmosfera tensionată din Europa şi despre particularităţile situaţiei social-politice din România. Românii sunt frustraţi din cauza corupţiei, în timp ce pe fundal european lumea la care au aspirat se destramă, crede Dăianu.

„Nu putem vorbi doar despre România! Europa este în degringoladă. Putem să vorbim despre o criză a democraţiei.

Ce ne interesează – ce este particular pentru România. Nu putem vorbi doar despre noi clase, despre frustrare… Există frustrare în toată Europa! Este o respingere a establishment-ului politic în toată Europa. De aceea avem forţe ale extremei stânga, sau extremei dreapta în ascensiune. Aşa că nu putem vorbi doar despre România ca un caz singular în Europa. Scutiţi-mă! Nu este real. O astfel de analiză merge într-un punct mort.

Cred că Europa, Uniunea Europeană se destramă, aceasta este o realitate. Van Rompuy (fostul preşedinte al Consiliului European, n.r.), acum câţiva ani, a vorbit despre o criză existenţială, oamenii din Germania vorbesc despre faptul că, dacă nu este rezolvată problema refugiaţilor, toată Europa se va prăbuşi. Aceasta este realitatea! Este realitate!

Ceea ce este exasperant, este de necrezut!

Gândiţi-vă la ce se întâmpla acum 7-8 ani. În această realitate, ce este unic pentru România… ca periferie economică a Europei, în care populaţia se diminuează, în care societatea este rurală, unde există mari aşteptări în pofida venitului mic, unde există o masă critică de tineri, oameni care au călătorit afară, şi care resping politica acestei ţări.

Ceea ce cred că este caracteristic pentru România este corupţia. Fiindcă acolo unde există domnia legii, oamenii merg la puşcărie! Desigur că oamenii au început să meargă la puşcărie, în ultimii câţiva ani. Dar mult mai mult trebuie făcut în această privinţă, şi de aceea oamenii sunt frustraţi. Tinerii, oamenii de vârstă mijlocie…

Trebuie să vorbim despre corupţie, despre elita politică – cea care, în opinia mea, este în cea mai mare parte responsabilă de această situaţie.”

articol preluat de pe site-ul avocatura.com

 

“Crisis, Unrest and Change in 2015 Romania”

Monday, December 14, 6:00 pm – 9:00 pm,

Live streaming on the Facebook page Bucharest – Dialogues by the Fireplace

Host: SCA Bulboacă și Asociații,

Introduction and Moderation: Sorin Antohi
Invited Speakers: Vintilă Mihăilescu, Cătălin Augustin Stoica, Liviu Chelcea
Guest Speaker: Lazăr Vlăsceanu

Live musical intermezzo: Complement a relaxing evening at home enjoying our Dialogues, with an calming collection of classical favorites by the string quartet ENSEMBLE KLASIKVM

Participation in this event is by invitation only

informații complete asupra evenimentului aici

Bildschirmfoto 2015-12-16 um 11.51.59 Bildschirmfoto 2015-12-16 um 11.52.09 Bildschirmfoto 2015-12-16 um 11.52.06

REALITATEA TV 14.12.2015 Deschide Lumea/ Lavinia Sandru, realizator