În actualitate

Știri actuale ale activității Export Club 
via Agerpres

Învăţământul profesional dual este motorul principal al reindustrializării României (specialişti)

Ploieşti, 5 iul /Agerpres/ – Învăţământul profesional dual, care permite absolvenţilor să intre pe piaţa muncii în paralel cu continuarea pregătirii, este factorul numărul unu care poate susţine reindustrializarea României, apreciază reprezentanţii patronatelor şi ai autorităţilor care au participat miercuri la o dezbatere pe această temă, organizată de asociaţia Export Club.

„Până acum 10-15 ani obişnuiam să spun că principalul avantaj competitiv al României îl reprezintă forţa de muncă calificată şi ieftină. În ultimii ani nu am mai spus aşa ceva – dacă ne uităm pe statistici la salariul minim şi productivitatea la o treime din media europeană, acest avantaj a dispărut. A dispărut şi forţa de muncă calificată. Desfiinţarea învăţământului profesional a fost o greşeală care trebuie reparată cât mai repede. La nivelul învăţământului superior universităţile îşi fac datoria, dar nivelul intermediar nu există”, a declarat Cezar Corâci, preşedintele confederaţiei patronale Business România.

Importanţa învăţământului dual a fost subliniată şi de către Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German din Braşov, care a arătat că prima întrebare pe care o pun investitorii interesaţi de regiunea Braşovului este legat de asigurarea unor locuri de şcolarizare în sistem dual pentru un anumit număr de angajaţi.

„La şcoala din Braşov avem 560 de elevi, este arhiplin. 98% dintre elevi sunt preluaţi direct de către angajatori. Nici politicul şi nici economicul nu frânează dezvoltarea, ci lipsa personalului calificat”, a afirmat Werner Braun.

Învăţământul dual are un succes deosebit în Deva, susţine primarul Ovidiu Moş, care a precizat că au fost înfiinţate două clase, ai căror elevi fac practică la liderul pieţei autohtone de biciclete şi la alte două companii, iar în acest an programul va fi extins cu încă două clase.

Deputatul PSD de Prahova Rodica Paraschiv a menţionat că, pe lângă învăţământul dual, legea uceniciei şi cea a stagiului, aprobate în acest an, sunt alte două motoare care pot stimula reindustrializarea României.

Pe de altă parte, Rodica Paraschiv a menţionat un sondaj pe tema învăţământului dual şi necesarului de forţă de muncă pentru perioada 2017-2030, realizat în judeţul Prahova, care a presupus trimiterea unor chestionare către 1.155 de societăţi din cele 23.000 înregistrate în acest judeţ, la care au răspuns numai 670 de societăţi comerciale, dintre care numai 73 (circa 11% dintre respondenţi) au declarat că sunt interesate de această formă de pregătire profesională.

Preşedintele Alexandrion Group, Nawaf Salameh, gazda dezbaterii, a subliniat că învăţământul dual este premiza reindustrializării României, care se bazează „pe meserii, nu pe aplicaţii mobile” şi că grupul de companii este deschis să finanţeze şi să primească în practică grupe de elevi care să înveţe meserii în industria băuturilor alcoolice.AGERPRES/ (AS – editor: Ady Ivaşcu)

___________________________________________________________________________________________

Un antreprenor german devine, în premieră, preşedintele unei confederaţii patronale din România

Ploieşti, 5 iul /Agerpres/ – Werner Braun, un om de afaceri german, a devenit, în premieră pentru mişcarea patronală din România, preşedintele executiv al unei confederaţii patronale din România, au declarat pentru AGERPRES reprezentanţii Confederaţiei Patronale „Business România”.

Adunarea Generală a Confederaţiei Patronale „Business România” l-a ales în data de 20 iunie 2017 în funcţia de preşedinte executiv pe Werner Braun, iar Tribunalul Bucureşti a validat în data de 4 iulie 2017 această hotărâre a Adunării Generale şi a dispus înregistrarea modificărilor în Registrul Special al Tribunalului Bucureşti, a precizat avocatul Marius Gabriel Bologa, preşedintele Comisiei Juridice „Business România”.

Werner Braun este o personalitate recunoscută în mişcarea patronală din România, fiind preşedintele Clubului Economic German din Braşov.

Confederaţia Patronală „Business România” doreşte să dezvolte în perioada următoare relaţii de parteneriat cu confederaţiile patronale din alte ţări membre ale Uniunii Europene şi nu numai, dar în mod special doreşte stabilirea cu prioritate a unor acorduri de parteneriat cu confederaţiile patronale din Germania BDA şi BDI, având în vedere volumul foarte mare al schimburilor comerciale şi al investiţiilor, au mai spus reprezentanţii patronatului Business România. AGERPRES/ (AS – editor: Ady Ivaşcu)

___________________________________________________________________________________________