Școlarizarea profesională duală, soluția pentru criza forței de muncă

 

În ultimii ani, marile companii şi nu numai din România se confruntă cu o acută criză de forţă de muncă. Statistic vorbind, şomajul înregistrează un procent destul de mare, dar cu toate acestea, angajatorii caută forţă de muncă calificată. Ori somerii, fie că nu sunt calificaţi şi nu urmează o recalificare, fie pleacă în străinătate ori preferă, timp de câteva luni, renumeraţia prin AJOFM.

În urmă cu 5 ani, la Braşov, a apărut prima şcoală profesională din România în sistem dual după model german, care presupune o colaborare între autorităţile locale, companii private şi inspectoratul şcolar. Modelul a fost un success şi, prin urmare, primarul Mircia Gutău a organizat astăzi, 7 decembrie, un seminar, la care au participat companiile valcene, profesorul Stelian Fedorca, Consilier de Stat al Primului Ministru pe probleme de învățământ dual, Cornel Bertea-Hanganu, psiholog/sociolog, Consilier în aparatul Primului Ministru, Werner Braun, președintele Clubului Economic German din Brașov, inițiatorul Școlii profesionale Kronstadt din Brașov, Alexandru Todericiu, președintele Asociației Export Club și, totodată, moderatorul întâlnirii,reprezentanţi ai Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea, Andreas Hart din partea grupului de firme Lucas Nülle GmbH (companie furnizoare de echipamente pentru educație, inginerie și pregătire tehnică), Andra Bică, Inspector Ṣcolar General și reprezentanți ai Ambasadei Germaniei.

În urma discuţiilor, Mircia Gutău a anunţat ca va pune la dispoziţie şi va dota spaţiul necesar înfiinţării şcolii profesionale şi va da o bursă fiecărui elev care se va înscrie. Pentru început cererea a fost de o clasă de sudori, pentru care angajatorul va contribui financiar la formarea profesională, după care elevul va avea asigurat locul de muncă. Elevii vor beneficia de şcolarizare, cazare şi masă gratuite, iar după terminarea studiilor, au un job asigurat, iar dacă îşi găsesc alt loc de muncă, decât la compania respectivă, o pot face fără niciun angajament.

« Este un model de succes deschis, atât către piaţa muncii, dar şi pentru elevi. Trebuie să facem cunoscut în judeţ, printre părinţi, beneficiile acestei şcoli profesionale. Companiile au nevoie de forţă de muncă specializată şi calificată, iar copiii din mediul rural fără posibilităţi pot urma gratis aceste cursuri, se pot califica, primesc o diplomă recunoscută şi în străinătate şi îşi pot contura un viitor. Învăţământul dual va contribui şi la dezvoltarea economică a judeţului, deoarece forţa de muncă bine pregătită profesional va creşte automat şi atractivitatea investitorilor.», a declarat primarul Gutău.

Claudia POPA

http://www.impactreal.ro/index.php/2017/12/11/un-centru-de-excelenta-pentru-scoala-de-meserii-va-lua-nastere-la-ramnicu-valcea/

Un Centru de excelenţă pentru şcoala de meserii va lua naştere la Râmnicu Vâlcea

Un Centru de excelenţă pentru şcoala de meserii va lua naştere la Râmnicu Vâlcea
Râmnicu-Vâlcea ar putea fi al doilea municipiu din ţară, după Braşov, care va îmbrăţişa ideea înfiinţării învăţământului dual. Tinerii vor primi din partea administraţiei locale burse pentru a lua parte la acest proiect şi vor avea un loc de muncă asigurat, după terminarea cursurilor.

Criza acută de forţă de muncă din judeţ, dar şi din ţară ar putea fi rezolvată prin crearea unor centre în care să funcţioneze învăţământul dual. Cu sprijinul administraţiilor locale, dar şi prin contribuţia angajatorului care îşi doreşte personal calificat, tinerii vâlceni pot studia timp de trei ani o meserie, cu siguranţa unui loc de muncă după terminarea studiilor. Braşovul, a fost unul dintre pionierii învăţământului dual din România şi a devenit exemplu de bună practică la nivel naţional, prin înfiinţarea, în 2012, a Şcolii Profesionale Germane Kronstadt. În prezent, tineri din 17 judeţe urmează cursurile unei meserii la şcolile din Braşov. După modelul Braşov, primarul Râmnicului, Mircia Gutău vrea ca Râmnicul să fie al doilea municipiu care să aibă învăţământ dual din ţară.

Astfel, săptămâna trecută a avut o întrevedere cu factorii implicaţi într-un astfel de proiect şi, vreme de câteva ore au analizat posibilitatea înfiinţării învăţământului dual la Rm Vâlcea: „Un astfel de proiect poate fi implementat oriunde în ţară, unde există agenţi economici care doresc să-şi pregătească forţa de muncă şi o primărie care doreşte să-i ajute, pentru că unităţile de învăţământ şi clădirile sunt în administrarea primăriilor. Acest învăţământ dual a existat în România până în 1995 şi noi nu facem altceva decât să reînnodam punctul de ruptură. La proiectul pilot pe care eu l-am coordonat nimeni nu şi-a pus problema de facilităţi fiscale. Aici, agenţii economici au fost cei care au intervenit, pentru că, dacă nu-şi pregătesc oamenii aşa cum îşi doresc, ajung să-şi închidă firma. Deci nu facilităţile sunt motivul pentru care ar accede la acest proiect, antreprenorii trebuie să înţeleagă că dacă nu investesc în educaţia tinerilor care nu numai că învaţă o meserie, dar învaţă să fie şi cetăţeni, atunci afacerea lor fie se închide, fie va fi cumpărată, în orice caz dispare”, a spus Stelian Fedorca, consilier de stat în cabinetul primului-ministru. Alături de Stelian Fedorca au mai fost prezenţi la Rm Vâlcea şi Werner Braun, preşedintele Clubului Economic German din Braşov, Andreas Hart din partea grupului de firme Lucas Nülle, dar şi reprezentanţi ai Ambasadei Germaniei. De pe plan local, au fost prezenţi inspectorul şcolar Andra Bică, dar şi reprezentanţi ai firmelor care au nevoie de personal calificat.

Un prim pas: înfiinţarea unei clase de sudori

Potrivit spuselor primarului Mircia Gutău, din discuţiile cu agenţii economici s-a desprins ideea de a înfiinţa o clasă de sudori, dar există cereri şi pentru lucrători în alimentaţia publică: „Vom lua o decizie după ce vom consulta majoritatea agenţilor economici din judeţ. Din discuţiile cu o parte dintre aceştia ar fi nevoie de o clasă de sudori, dar este nevoie de oameni specialişti şi în administraţia publică. Vreau să-i asigur pe vâlceni că, aşa cum am avut ideea înfiinţării unui centru de excelentă în handbal când nimeni nu credea, şi am făcut o clădire modernizată, cantina şi am adus cei mai buni sportivi la Rm Vâlcea, iar centrul funcţionează şi în prezent, cu siguranţă în Rm Vâlcea doresc să facem un centru de excelenţă pentru şcoala de meserii şi, de ce nu, vor putea veni şi tineri de la Sibiu sau alte judeţe limitrofe să înveţe o meserie la Vâlcea”, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, Mircia Gutău.

Gutău: „Din păcate, noi trebuie să învingem o mentalitate”

Primarul Gutău spune că nu a luat deocamdată o decizie în ceea ce priveşte unitatea de învăţământ unde va funcţiona acest învăţământ dual, însă, cu siguranţă, va alege un liceu mare, pentru că, în timp, vor trebui extinse aceste clase: „În cele şase licee gradul de ocupare nu depăşeşte 50% şi probabil vom face o comasare, iar un spaţiu din cele rămase libere va fi alocat acestui învăţământ dual. Primăria se va implica major pentru modernizarea şi dotarea spaţiilor respective, în aşa fel încât agenţii economici să aibă infrastructura necesară. Agenţii economici să nu se aştepte la facilităţi fiscale, nici nu au cerut acest lucru, ei sunt presaţi de situaţia din ţară, pentru că nu au forţă de muncă pregătită. Un alt avantaj este că biserica se va implica în acest proiect. Din păcate, noi trebuie să învingem o mentalitate. Nu dau copilul la învăţământ profesional, pentru că vreau să-l dau la liceu şi să termine o facultate. Şi apoi iese şomer cu diplomă de facultate. Acesta este adevărul. (…) Vom da şi o bursă din partea primăriei, pentru a-i stimula. Este un pas important pentru Râmnic”, a mai precizat Mircia Gutău. Prima clasă de învăţământ dual de la Rm Vâlcea va lua naştere începând cu anul şcolar 2018-2019.

Ramona BĂLTEANU