Ambasadorul Austriei la București, Gerhard Reiweger, a declarat, luni, (26 iunie n.n.) că foarte mulți turiști străini sunt interesați să descopere particularitățile specifice anumitor regiuni, iar județul Covasna poate fi o destinație, însă trebuie făcută cunoscută.
Ambasadorul austriac a menționat că este important ca o țară să aibă un brand pentru dezvoltarea turismului și a economiei, în general, dar pentru o țară mare, precum România,’nu poate fi un singur brand, o singură marcă’.
‘Sunt mii de austrieci, poate zeci de mii de germani cărora le place să descopere particularități și e vorba doar despre publicitate, să le faceți cunoscute (…) România ar trebui să se prezinte în Europa, să-și facă imagine atât în zona turistică, economică și tehnică, cât și în domeniul cultural’, a declarat Gerhard Reiweger, cu prilejul vizitei efectuate, luni, în stațiunea Covasna.
Diplomatul a menționat că în Austria există o serie de orașe mici care au devenit puncte de interes pentru turiști pentru că au reușit să își pună în valoare particularitățile, iar, în context, a arătat că este dispus să intermedieze legături între România și Austria atât în domeniul turismului, cât și în alte domenii.
Autoritățile locale i-au vorbit ambasadorului, printre altele, despre apele minerale și mofetele folosite în tratamentul balnear de la Covasna, despre numeroasele conace existente în județ, unele dintre acestea restaurate și introduse în circuitul turistic, precum și despre mocănița și planul înclinat de la Comandău, folosit pe vremuri la transportul buștenilor din pădure, pe care doresc să îl refacă și să îl transforme într-o atracție a zonei.
‘Susțin ideea că acest obiectiv (planul înclinat-n.r) ar putea fi un element semnificativ a unei strategii de atragere a turiștilor în zonă. În Austria există o serie de mici orașe care au ceva, o pană la pălărie, să se laude (…) Mă bucur când, din partea ambasadei, putem avea legături cu orașe importante din România și mă bucur că am putut discuta concret despre dezvoltarea turismului și învățământului cu autoritățile locale (…) Covasna este o stațiune balneoclimaterică deosebită, am înțeles că tratamentele medicale sunt de prima clasă și că infrastructura existentă în sensul acesta medical e de mare calitate. Am acceptat să sprijin și să intermediez dacă vor exista solicitări concrete în domeniul turismului, sănătății, (…) precum și în domeniul învățământului profesional dual’, a declarat pentru AGERPRES, ambasadorul Austriei.
Acesta a adăugat că se află de trei ani în România, iar județul Covasna îl vizitează pentru a doua oară, prima vizită fiind făcută cu ceva timp în urmă, în calitate privată, împreună cu fratele său.
Primarul stațiunii Covasna, Gyerő József, a precizat că autoritățile locale sunt interesate de parteneriate externe și că așteaptă investitori atât în domeniul turismului, cât și în cel al industriei alimentare și alte ramuri nepoluante.
Totodată, ambasadorul Gerhard Reiweger, a spus că infrastructura rutieră din România trebuie îmbunătățită, aceasta fiind o premisă importantă a dezvoltării economice.
Reiweger a reluat, în context, ideea construirii unei autostrăzi care să lege Brașovul de București și care să faciliteze accesul turiștilor din țară și din străinătate către această zonă cu potențial natural și turistic.
‘ Infrastructura rutieră este foarte importantă (…) Este evident (…) că dacă ar exista o autostradă de la București la Brașov, din perspectivă turistică, am discuta de o altă chestiune. Am vorbit de multe ori cu conducerea Consiliului Județean și cu primarul din Brașov și pun aceeași întrebare: de ce primarii și consiliile județene nu au influența normală la București ca să se întâmple ceea ce știu toți că trebuie să se întâmple — să se construiască drumuri. Ar fi aproape o oră pe autostradă de la Otopeni până la Brașov (…) Știu că este o întrebare retorică’, a declarat ambasadorul Austriei, în cadrul întâlnirii avute, la Primăria Covasna, cu autoritățile locale și reprezentanți ai comunității locale și ai mediului de afaceri.
Diplomatul austriac a mai spus că ‘infrastructura este o temă europeană’, iar misiunea sa, în calitate de ambasador, este să reamintească tot timpul acest lucru, având în vedere că țelul comun al Uniunii Europene este coeziunea și folosirea fondurilor în acest scop.
‘Nu am criticat Covasna pentru infrastructura locală, (…) am fost de părere și sunt că în România infastructura trebuie îmbunătățită în măsura în care dorim să sprijinim economia’, a mai spus Gerhard Reiweger.
Ambasadorul Austriei a fost însoțit în vizita la Covasna de reprezentanți ai Clubului Economic German și Export Club, care au avut inițiativa organizării acesteia, iar la întâlnire au mai participat reprezentanți ai comunității locale, turismului balnear și mediului de afaceri.
AGERPRES/(A-autor: Oana Mălina Negrea, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)